Unghästfinalen 2013

Igår styrde 3 taggade tjejer, en taggad chaufför och 2 hästar mot Värmland för att kamma hem vinsten i Unghästfinalen för femåringar 2013 på Kristinehamnsritten. Det självklara vinnarekipaget var såklart Emma Svanäng på TS Coyote "Totte".

På grund av övertygelsen om att vinna hade Emma ett stort team runt sig. Det var i vanlig ordning Ulrika, Linus, jag och Ingrid (som skulle komma upp idag på lördagen). Men på lördagen skulle även Tottes uppfödare Madelene Haag på Turbo Star Arabians komma upp, så även Emmas coola hovslagare Trine, Emmas hyresvärdar från Ekby Curly Horses och övriga publikfan och vänner. Emma hade förberett med ett jättefint informationsblad om Totte och alla omkring, samt eget sponsortält med reklam för Turbo Star Arabians och hembakade mumsbitar och bubbel i glasen!

Så. Vi kom upp på fredagen, igår, och lastade av vinnarhästen Totte och hans kompis Lina som startar CR40 imorgon, söndag. De fick gå tillsammans i en hage utanför stallet och vi åkte till tävlingsplatsen för att ställa fram prylar och tält, därefter åka till Kristinehamn och köpa mat. Planeringen var att bo hos Ulrikas pappa och där grilla och äta gott senare på kvällen. Men dessförinnan skulle vi först tillbaka till stallet för att ta in hästarna för natten. När vi hämtade dem från hagen visar det sig att Totte, som rullar sig hela tiden och överallt, i vanlig ordning slängt sig på backen, MEN denna gången lyckats sparka sig själv 10 cm. ovanför kotan på höger fram, där det blivit ett öppet sår. Vi spolade och han stödde på benet och rörde sig faktiskt ganska ledigt trots skadan, men tyvärr syntes senan så det var bara att inse faktum och ringa distriktsveterinären. De hänvisade till klinik för att spola rent mer ordentligt, Skara Djursjukhus hade förstås varit det bästa eftersom det ligger närmast hemmaplan, men de hade inte öppet. Så vi fick packa in Totte i transporten och bege oss mot Strömsholms djursjukhus.

Ulrika stannade kvar för att ansvara för Lina, jag och Linus och Emma åkte uppåt landet. Tårar och besvikenhet i bilen, flera timmar för ledsen häst i transporten och 10 tusen riksdaler bara för att komma innanför dörrarna på Strömsholm... Vi var där strax innan 23 på kvällen och såret gjordes rent för hand, drän lades och Tottes fossing syddes igen. Senan var intakt och det var inte mycket skit i såret, så detta kommer säkerligen att läka ihop fint så de snart är på banan igen. Totte var lugnet själv, han är ju helt ljuvlig i hantering trots att han bara är en liten unghästlort. När vi skulle åka hem kom det in en liten ponny till kliniken som hade brutit benet. Det var så hjärtskärande att se den tappra lilla hästen linka in med spjälat ben på kliniken, efter att ha stått i en vinglig transport ifrån vi vet inte vart. Sådan otur kan man alltså ha. Fy fan :-(

Vi åkte hemåt med Totte, hem till Ekby alltså, och var hemma runt 4 på morgonen. Även om han kommer att bli bra och detta är sådant som händer när man håller på med djur, så var det så himla typiskt att han skadar sig dagen innan unghästfinalen pga. att han rullat sig, vilket han gör hundra gånger om dagen utan att skada sig i vanliga fall. Jag är så himla ledsen för Emmas skull, som har stjärntalang men också så mycket otur hela tiden precis i orättan tid. Nu ber jag en tyst liten bön om att inget mer oväntat, tråkigt händer henne så att hon får visa vad hon och hennes hästar går för! Nästa år kammar ni hem 6-årsfinalen gumman! Alla vet att om du och Totte hade varit med idag, då hade ni sopat banan och vunnit med bravur.

Nu sitter jag hemma i Skövde och ska snart åka tillbaka till Kristinehamn och grooma Emma och Lina på CR40 imorgon. Och precis kom resultatet på årets 5-åring, vilket blev Lillyanne! Så himla roligt! Det är alltså Sofia Bayards "Lilly" som Emma haft på träning i Ekby under sommaren,och alltså den häst som Eldana har gått på bete och blivit kompis med under sommaren. Stort grattis till Sofia Bayard och hela teamet! :-)

Här följer lite bilder på tappra Tottemannen, men också lite utdrag ur informationshäftet som aldrig fick nå sin publik.

Totte plåstras om på Strömsholm.
 
 
 
 
 

Ful design...

 
Någon gång ska min blogg designas om.
När det finns tid för det.
 
...Och när jag träffar Morwen nästa gång så jag kan utnyttja henne till skapelse av ny header... ;-)
 
 

Tiden går så fort!

 Jag har gått intro till två nya jobb, varav jag tackat ja till ett, och hoppas att jag kommer kunna jobba så jag klarar mig ekonomiskt och plugga samtidigt. Tycker det är kämpigt med nya arbetsplatser och nya rutiner, när jag sedan kommer hem vill jag kunna ägna mig åt det jag vill, inte behöva tvinga mig själv till kreativa inlämningsuppgifter eller plugg till saftiga salstentor. Ligger redan efter i skolan och jag känner att detta kommer bli tufft. Riktigt tufft.
 
Måste även skriva att jag trivs otroligt bra i min nya lägenhet. Att flytta från en trea till en etta var inte alls jobbigt, vilket jag hade föreställt mig att det skulle vara. Jag har ett stort och rymligt kök som inte syns från vardagsrummet, vilket ger mig känslan av att jag bor i en tvåa. Har en sovalkov och egen balkong dessutom. Jag är en person som vill ha saker gjort nu, det funkar inte för mig att ha saker halvgjort och jag vill trivas där jag bor. Så möblering och dyl. var i princip inköpt redan innan flytten. Har inte fått upp kristallkronan i vardagsrummet ännu och igår kom min nya soffa hemlevererad då jag satt i skolan och panikskrev en uppsats som en lärare hotat om avskrivning från kursen om jag inte lämnade till innan kvällen var till ända. Var så stressad att jag började lipa när jag inte kunde rubba den tunga soffan för att montera tassarna på den. Men det ser ändå ut som ett hem, ett riktigt jävla mysigt hem, faktiskt! Jag tog många "före"-bilder, men av någon anledning har min telefon raderat dem. Förbannat! Hade varit roligt att visa vilken total make over lägenheten har genomgått sedan jag tog över den. Christoffer hjälpte mig i förrgår med att få upp en gardinstång i taket och jag har nu en riktigt maffig och mysig sovalkov med massa tyg tack vare honom :-*
 
Så. Över till försäljningen av Rosenhaga-lägenheten. Valde att ha mäklare på den och funderar nu lite över vad det skulle vara bra för. Budgivning är tydligen inte bindande i Sverige! Varför praktiseras det då, kan man undra?! Firade häromdagen en lysande budgivning på lägenheten, stannade på 370 laxar. Idag visar det sig att det sista budet kom från en bluff-budare, som plötsligt hoppat av och det finns inga juridiska insatser för sådant i Sverige. De övriga som budat ger nu skit och ingenting för lägenheten eftersom budgivningen visade sig vara oseriös. FAN!! Mäklaren är förbannad och jag är bara så otroligt besviken på denna oseriösa människa som bluffat hela affären av någon anledning. Önskar att jag visste vem han är så jag kunde sända honom ett stort paket bajs på posten. Budet under låg på 355, vilket jag hade varit mer än nöjd med, men det sänktes alltså pga. hela budgivningen var oseriös. Vilket man kan förstå. Men jag kommer aldrig någonsin att förstå budgivaren som vann, kunde han för h-vete inte bara ha slutat buda om han nu inte ville ha lägenheten?! Då hade jag ändå fått ut en summa jag varit lycklig över från budet under hans!
 
Förra veckan var jag i Ekby och Eldana är den mest avslappnande terapin som finns. Snart är det dags för henne att komma hem till Värsås, det börjar bli kallt på nätterna, men jag försöker invänta kiropraktorns nästa besök innan vi beger oss hem till stallet igen. Fick dessutom följa med ut på en tur på Heros rygg när jag var där, det pirrar verkligen i magen av att rida ut i naturen, det är underbart! Bästa terapin i världen, tack Emma för jag får rida din superhäst!
 
Trots en vecka med massa otur kommer nu en spännande helg då Emma ska starta Totte i Unghästfinalen. Det kommer bli ett superteam med riktigt kompetenta hästmänniskor och vi hoppas förstås på det bästa resultatet... Skriver mer om detta efter helgen.
 
 Idag fick det bli en höstbild, ingen hästbild (för ovanlighetens skull).

Argumentation: medeltiden eller antiken?

Jag var inte riktigt klok i skolan.
Hittade ett gammalt delmoment i en inlämningsuppgift i skriftlig argumentation.
 


"Värdesätter vi arvet från antiken?

Dagens skolungdomar lär sig allt mindre om den antika epoken i skolorna runt om landet, vissa lärare vill helt utesluta detta historiska epos i sin undervisning.
Det får inte undfalla oss att antiken är ett viktigt kulturarv, troligtvis en viktigare bidragande del till dagens samhälle än Europas medeltid. Antiken bör vi värdesätta och värna om. Antik betyder direkt översatt ”gammal” och antikens grekland är själva vaggan för dagens samhälle och civilisation. Den mest bindande faktorn mellan västvärld och antiken finns inom den litterära historian. Vi har aldrig slutat använda antiken som inspirationskälla inom litteratur, måleri och arkitektur, dessutom lade de gamla grekerna grunden för flera av dagens kulturella nöjen och ren underhållning; teatern med dess olika berättarformationer. Ord som drama, tradgedi och komdei känner vi alla igen och just draman var även i dåtidens Aten den viktigaste kulturutformningen i samhället. De gamla grekerna kanske inte använde televisionen som vi moderna västerlänningar gör, men med tanke på den tidsskillnad som glappar mellan den moderna människan och antikens greker är likheten av vår underhållningskultur jämbördig. Många av de gamla grekiska berättelserna har överlevt tiden och inom just teater och drama spelades som exempel atikens dramatiker Euripides version av den gamla grekiska myten om Medea, på Dramaten i Stockholm 1986. Vi får inte glömma själva fundamentet till dagens litterära konst; urfadern Homeros som skrev de välkända verken Illiaden och Odysseén och därmed grundade vår första litteratur på ett av europas första skriftsystem. Även berättartekniken hexameter som Homeros använde sig av under denhär tiden påminner om dagens muntliga berättelser som har till syfte att fånga sina århörares intresse. På tal om att fånga sina åhörares fulla uppmärksamhet; dagens retorik har sitt klara ursprung under antiken då romarnas jurister och politiker utvecklade konsten att tala vackert. Dåtidens vältalighet ligger till grund för nutidens lagsystem och juridiska processer i väst.Att lyriken och diktkonst föddes undet antiken är inte heller att förglömma. Då, som nu, hade antikens människor ett behov av att uttrycka sina känslor, tankar och upplevelser. Grundpelaren för lyriken hette Sapfo och hennes inflytande på färskare lyriska verk har varit omätlig. I det kommande romarriket var Sapfo störst av alla lyriker och även om hennes verk ansågs vara för sexuellt frispråkiga vid medeltidens epok så är hon ännu idag en symbol för fri och sinnlig kärlek. Någonting som var typisk för människorna under antiken var deras vilja att sprida kunskap. De instiftade vårt moderna samhälles vetenskap, filosofi, mattematik, idrott, med mera som är lika aktuella i dagens kulturella samhällsform som de var under dåtiden. Konsten det innebär att läsa, förstå och lära vidare ger oss makt i samhället och en grund att utvecklas vidare och detta bidrog antikens invånare med från start. Allt som den moderna människan fortfarande ägnar sig åt trots tidsskillnaden, exempelvis vårt sätt att räkna eller hur vi lyckas bygga båtar utan att de sjunker, har sina rötter just i antiken. Det som med all trovärdighet har påverkat det västerländska samhället mest från antiken är synen på människan och demokratin, tanken att varje människa är unik och uttrycksfull samt friheten att säga och tycka vad man vill utan någon högre hårt styrande makts inflytande som exempelvis kyrkan under senkommande medeltid. Ett fint levande exempel är Olympiaden som både under antikens grekland och idag är en källa för fred, idag finns även de olympiska spelen som ett syfte till att låta kulturer mötas och få ökad förståelse för varandra. Vår viktiga byggsten demokrati växte fram under antiken, även om demokratin på den tiden nyttjades på ett annorlunda vis. Man kan sammanfatta hela ovandstående text genom påståendet att den klassiska antiken lade grunden för vår föreställning av det civiliserade samhället och alla dess grundläggande byggstenar.
Drar vi nu en jämförelse i likvärdighet mellan antiken rent undervisningsmässigt inom skolan med den populära medeltiden ser vi ofta en klar skillnad i lärares angelägenhet. Det undervisas mycket om medeltiden, ofta redan på grundskolenivå och antiken har som jag skrev i början av texten, på senare tid fått stå bi på många håll i undervisningen om litterär och kulturell historia. Även om medeltiden ligger närmare oss i tiden har den inte påverkat dagens samhälle lika starkt som antiken. Medeltiden var inte, med dagens mått mätt, särskilt innovativ med sin grekromerska arvslott. Medeltidens Europa var starkt styrt av kyrkan och kristna ideal, någonting som känns mer förlegat i dagens läge än det kulturellt blomstrande Aten. För det första föddes kristendomen under antiken och var statsreligion i Romarriket redan år 300. Vid medeltidens början var förvisso de norra delarna av Europa icke-kristet, men å andra sidan var det sammanrasade romarriket kristet. Nya Testamentet är skrivet på folkets språk; grekiska eller romerska, inte hebreiska som det Gamla Testamentet var. Dessutom anses romarrikets fall vara en smärre förenkling av det som skedde enligt flertalet historiker eftersom det påvisats att livet under en längre tid gick vidare med den romerska kulturen som styrande i de flesta provinserna även om kejsaren och senaten var avsatt. Och vilken kultur kan förändras över en natt? Ser vi till vårt moderna samhälle skådar vi en tydlig förändring av de kyrkliga religionerna som blandas med övriga världsreligioner i takt med globaliseringen och moderna kulturella blandningar. Av medeltidens människor tillhörde den stora massan arbetarklassen och fick slita hårt under kyrkans otroliga makt och marken de brukade ägdes av länsherren. De hade helt enkelt inte tid med kultur eller att utveckla någon kulturell blomstring. Även om de under sitt hårda arbete utvecklade fler tekniska uppfinningar inom jordbruket än vad som tidigare fanns, så hade de grunden för denna kunskap att tacka antiken för som bidragit med grundläggande uppfinningar så som exempelvis harven. Är inte Atens antika byggnader, tempel och skulpturer jämförelsevis ett mer värdefullt kulturarv än vidareutvecklingen av jordbruksteknik? Den riktiga industrialiseringen som grundlade mer av dagens massproduktiva samhälle kom först senare, då medeltidens epok var över. Under medeltiden ökade befolkningstillväxten på grund av snarare demografisk utveckling än kulturell sådan, och till detta följde en urbanisering. Även om kulturen utvecklades inne i de nya storstäderna kan detta inte jämföras med antikens kultur eftersom det bara var de få människor och uppsatta män med makt som fick tillgång till detta. Folket var hårt kontrollerat och ett lysande exempel på detta är språket som talades i kyrkan; latin, vilket inte var samma språk som den vanliga människan talade och därför förstod de mycket lite eller inte alls om det som predikades i kyrkan. Även om vårt moderna skriftspråk utvecklades under medeltiden var det enbart präster och andra män med hög samhällsstatus som kunde tyda skrifterna. Ren latin talas inte alls idag även om det finns latinska språk som är lokala för vissa länder inom dagens Europa, men inte inom vårt nordiska samhälle. Däremot använder vi oss fortfarande till viss del av de gamla romerska siffrorna. Under 1300-talet, fortfarande medeltid, utvecklade italienska författare och akademiker ett intresse för den klassiska antika perioden och Francesco Petrarca var den första att förmulera idén om att hans egen tid var ett återuppvaknande av antikens ideal och kultur. Hundra år senare hade historikern Flavius Blondus beskrivit perioden mellan antikens utslocknande till dåtiden som en mellanperiod innan antikens ideal och kultur pånyttföddes. Nästa tidsepok, renässansen, betyder återfödelse och man syftar då på att det var som om den grekiska och romerska antiken föddes på nytt. Under den nya tidsandan speglades de gamla antika idealen på så vis att människan återigen fick sätta sig själv i centrum och fick en friare vilja i samhället, mindre styrt av de kyrkliga idealen.
Efter en snabb överblick ser det ut som vi praktiskt taget har hela vårat moderna samälle att tacka antikens människor för. Men är det egentligen så märkvärdigt? Människan har alltid funnits med sina behov och skaparkraft i små eller större samhällen, naturligtvis med skiftande levnadsförhållanden beroende på förändrade omständigheter, men människor i ett fungerande samhälle grundlades i antikens epok både vad gäller kultur och litteratur. Grekerna och romerna har utmärkt sig på områden som mänskligheten kommer vara beroende av för all framtid, antiken kommer alltid att hålla en plats i dagens och i morgondagens kulturformer. Låt oss bejaka vårt kulturarv och litterära arv från antiken ytterligare i utbildningen av våra ungdomar istället för tvärt om!"

Babe


You're a thief, you stole my heart <3


Kiropraktor för fyrbenta

Jag var med om en riktigt häftig upplevelse i tisdags. Det är nämligen så att Ekby Curly Horses och Svanäng Sporthorses har ett sammarbete med en värmländsk hästkarl vid namn Micke. Han är kiropraktor, massör och har förmågan att "öppna upp" muskler så att kroppen kommer igång och läker sig själv. Det kanske låter som lite hokuspokus, men Emma utlovade underverk, och jag lovar, det var det!

Eldana är inte halt, hon är pigg och positiv och glad. Men hon har med små, små medel hintat mig om att allt inte är helt ok överallt i kroppen. I början tänkte jag att hon är grön, behöver bygga muskler och hitta sin balans under ryttare. Men nu har jag känt att det är bättre att kolla upp innan man börjar träna ordentligt och förvärrar om det finns något fel. I galoppen får hon ofta korsgalopp, hon går ogärna på rakt spår i galoppen, hon väljer aldrig någonsin höger galopp. Med sin gamla sadel sparkade hon bakut istället för att galoppera, jag kollade så sadeln var hel och låg rätt och det gjorde den så vitt vi kunde se, men med den nya bladsadeln som har en helt annan anläggningsyta sparkar hon ingenting alls. När man försöker rida henne i form så böjer hon/knäcker av i nacken utan något påskjut bakifrån, så jag bråkar inte med henne om det. Studerar man henne noga så ser man att hon skulle kunna trampa under sig mer med bakbenen och ha mer påskjut även i ledig skritt.

Jag var jättenervös när Micke kom, men det släppte direkt när han började jobba med Eldana trots att han hittade mycket, så bekräftade det alla mina misstankar. Han hittade gamla skador som han omöjligtvis kunde veta om. Han knäckte och böjde i henne så det small, men Eldana tog fram öronen och tuggade och såg nöjd ut efter varje smäll. När vi efteråt travade upp henne tyckte alla som tittade att det var som en helt ny häst, med mer påskjut och schwung i steget.

Tänk vilken bussig häst jag har!! Hon har gladeligen burit runt på mig trots följande:
Raka låsningar korsryggen, förskjutning i länden, bäckenrotation vänster sida, ömhet i samtliga muskler i bakkärran (förklarar alla problem med galoppen och gamla sadeln!). Kramp i ljumsken höger sida, (i höger has har hon ett litet röntgenfynd som påverkar rörelseförmågan ytterst lite, men kan mycket väl vara orsaken tänker jag), Bogledsurhakning ochmicrourhakning i kotleden höger sida, (som fick ta hela smällen då hon gick omkull och for igenom ett staket för 2 år sedan, just på höger bog hade hon brännmärken efter tråden). Förskjutning i nacken och utläkta muskelbristningar på halsen som troligen uppkommit av att hon gått omkull någon gång. Ömhet manke och pga. övrigt nämnda även ömhet i benen.

MEN! Allt är åtgärdat och allt kommer att BLI BRA IGEN!! Om en månad kommer Micke på återbesök och även om jag kunde sätta igång henne lite försiktigt om en vecka så låter jag henne vila ett bra tag, jag tror på vila... och i vinter blir det bara skritt, skritt, skritt för att bygga upp hennes kropp.

Detta är nog bland det bästa jag gjort, tänk om jag hade fortsatt att rida på som vanligt. Och jag känner mig positiv, allt fick sin förklaring och jag har verkligen tron på detta :-)
 
 
Full fräs i hagen, 2 veckor sedan

Nya lägenheten

Detta blir min fjärde natt i min nya lägenhet och det har inte alls varit så jobbigt som jag hade kunnat tro.
 
Men det är mycket just nu. Det krånglar med inringningen på jobbet, jag har fått en helt ny arbetsplats istället, börjat i ny skola och flyttat in i ett nytt hem. Och jag som avskyr att anpassa mig till förändringar! Så det har varit lite tufft veckan som gått.
 
Här kommer en liten bild på min nya lya. Jag försöker göra det lite mysigt och hemtrevligt trots att soffan inte har kommit ännu.
 
 

Billingeritten 2013

Dålig uppdatering här pga. mycket annat att göra, men är det något jag ska skriva om så är det Billingeritten 2013 som gick av stapeln den 24/8. Vilket innebar Eldanas första start, en CR 50 med mig på ryggen och Anna Dahlin som groom.
 
Jag trodde att jag skulle vara mycket mer nervös, men jag var nervös på ett sånt vis som gjorde mig fokuserad. Inte som vid tidigare starter, då jag skakar och mår illa. Eldana skötte sig på så vis att hon inte var det minsta stissig, men när Anna skulle pulsa henne innan veterinärbesiktningen på morgonen så blev Eldana chockad och sparkade stackars Anna rakt på knät. Sjukvårdsansvarig fick komma och känna igenom Anna så att knäskålen var hel, vilket den turligt nog var, men jag skämdes och Anna känner fortfarande såhär 2 veckor efter ritten av sparken. Snälla Anna insisterade på att springa upp Eldana åt mig i alla grindar ändå, vilken fantastisk groom!
När det var dags att lägga på sadeln så räknade jag med något tjotta-fräs från Eldana, hon är känslig för sadelgjorden när man kommer bort till nya platser. Så vi lade på sadeln tidigt och jag bad Anna gå runt på området med sadeln löst spänd, men så fort de började gå blev Eldana en rodeo-häst och for omkring som hejsan, jag var rädd att hon skulle lyckas slita sig. Lyckligtvis är Eldana väldigt röststyrd så jag rusade in i härjandet och pratade med henne tills hon stod still och vi kunde ta av sadeln. Sedan var det bara att gå omkring med sadeln på utan sadelgjord och ha tålamod innan man kunde sätta sig på henne.
Trots missödena blev det inte stressigt till starten och när jag väl satt på var Eldana lugn som en filbunke. Vi hade planerat en lugn ritt tillsammans med Anna Ramström på Zäto och Matilda Brand på Surprise Bandy, men även Camilla Torstensson på Shahlim El Din gjorde oss sällskap redan från start.
 
Hela första slingan var ren eufori, Eldana var pigg och ville bara springa, springa, springa. Men hon var samtidigt så lyhörd på mig och vi kunde hela tiden kommunicera i helt perfekt balans. Eftersom Eldana inte är van vid kuperad terräng så skrittade jag i alla uppförsbackar redan från början för att spara på henne. Resten körde vi i rask trav och någon enstaka galopp, 11-12 km/h blev snitthastighet. Och allt flöt på så himla bra! Varken hon eller jag var det minsta trötta, och hon drack som tusan vid alla groomplatser. Zäto var pigg som tusan och Anna blev lite trött av att hålla på och bråka med honom om tempot, så vi släppte både henne och Matilda efter två mil tillsammans.
 
I första veterinärgrind fick Eldana A'n rakt igenom på veterinärkortet och otroligt mycket beröm av veterinären för bra vätskebalans, det märktes med andra ord att hon druckit ordentligt ute på banan. När Anna berättade att det var Eldanas första start så kunde veterinären knappt tro det, riktigt roligt! :-)
 
Ute på de sista två milen planerade vi ett lugnare tempo och vi hade hela vägen sällskap av Camilla på Shahlim. Snitthastigheten blev 8 km/h, jag ville inte ta ut henne på sin första start när hon haft skador så sent som i vintras, kuperad terräng och detta var ju även första gången hon gick 5 mil överhuvud taget.
 
Efter målgången blev vi godkända i sista vet-grind och jag är så stolt över min fina lilla häst. Hon var helt fantastisk och bara vi hade kommit iväg så lugnade hon ner sig och kunde slappna av helt. Det absolut viktigaste, och det absolut  bästa, med ritten var att hon hela tiden var så otroligt positivt inställd. Hon gick fram överallt och var så nöjd och glad. Inte ens efter den obligatoriska vilan tyckte hon att det var något konstigt att få på sig sadeln igen för två mil till i skogen innan vi kunde åka hem. En av domarna sade att "den hästen hade kunnat gå mycket fortare, den är ju inte ens trött!". Hon (och Zäto) hade den lägsta pulsen i slutbesiktningen av alla hästar på hela tävlingen. Ja, kan man vara mer stolt? Eldana, om någon, förtjänar verkligen sin Kavli-rosett!
 
Här kommer två filmer från dagen:
 
 

RSS 2.0