Den gröna avunden och svarta sjukan
Efter att ha läst både suspekta och rent usla råd i diverse bloggar och frågespalter, till människor som lider av avund och svartsjuka, så skrev jag ett blogginlägg om ämnet. Enjoy.
För det första måste vi skilja på begreppen. Dessa känslor är närliggande och går ibland hand i hand, men dyker oftast upp i olika situationer.
Svartsjuka är en känsla som innebär oro och ångest för en rival. Känslan uppstår i synnerhet inom förhållanden, men även i relationer till andra människor. Svartsjuka är ofta riktad mot en annan person, och handlar relativt ofta om rent dysfunktionella fantasier om en utomstående rival till relationen. Människan som upplever svartsjuka känner oro och/eller rädsla, samt betraktar ofta sig själv som förlorare redan innan en konflikt uppstått.
Avund är en känsla av olust över att inte vara delaktig i en annan persons framgångar eller förmåner.
Avundsjuka kan uppstå då vi möter en person som vi anser vara mer lyckligt lottade än vad vi själva är. Personen kanske har en högre lön, ett bättre arbete, en vacker partner eller en bra bil.
Ofta är maktlöshet en mycket vanlig följdkänsla av både avund och svartsjuka. Varje människa känner dessutom igen sig på beskrivningarna eftersom detta är högst naturliga känslor. Var och en av oss har känt både svartsjuka och avund, i olika starka proportioner. Ingen förskonas från dessa känslor, men vissa av oss har mer distans till våra känslor och kan hantera dem på ett konstruktivt vis.
Även djur visar upp tydliga tecken på svartsjuka.
Till exempel i de vilda djurens vardag kan man iaktta hur hannarna bevakar och försvarar flockens honor mot eventuella rivaler.
Dessutom är det en vanlig företeelse att husdjur uppvisar svartsjuka då dennes ägare visar ett annat djur uppmärksamhet.
Det är heller inte ovanligt att både hundar och katter visar tydliga tecken på svartsjuka om deras ägare får barn.
Nästan alla känslor beror på andra känslor eller föreställningar.
Först och främst
- det är den sekundära känslan vi själva upplever som tydligast, men vi har alltid upplevt en primär känsla innan den "huvudsakliga" känslan bryter in. Den primära känslan har vi nästan aldrig hunnit ägna någon uppmärksamhet eftersom den oftast väldigt snabbt övergår till en mer handgriplig, sekundär känsla. Det är den sekundära känslan vi personligen oftast fokuserar mest på, eftersom denna gärna upplevs som kraftigare eller starkare.
Som allting annat har svartsjuka och avund sina byggstenar. I detta fall beror känslorna på låg självkänsla och lågt självförtroende, dålig självtillit och/eller en känsla av äganderätt på en person eller ett föremål.
Många forskare inom ämnet anser att framför allt svartsjuka har sina grundstenar i barndomen. Om ett barn inte får tillräcklig uppmärksamhet och därav känner sig förbikommen och sedan utvecklar en känsla av mindervärdeskomplex, kan detta leda till svartsjuka och avund.
Själv ställer jag mig skeptisk till sistnämnt ovanstående påstående.
Självfallet kan en otillräcklig barndom, eller brister i barndomen, leda till en låg självkänsla och mindervärdeskomplex. Men detta kan uppkomma även av andra situationer som minskar personens egenvärde och självförtroende. Man kan med andra ord inte alltid beskylla en säregen barndom för en människas känslor och uppfattningar.Det beror inte på din vän/partner att du känner svartsjuka.
Känslan är någonting som du själv upplever, och det är därmed du som måste ta ansvaret för den. Att anklaga och/eller bli kontrollerande och dominerande hjälper ingen. Det enda sådant beteende leder till är att du själv förstör personens möjligheter att kunna respektera och älska dig. Kärleken eller vänskapen blir istället en maktkamp som sannolikt leder till att du blir lämnad och övergiven.
Svartsjuka utvecklas oftast inte till ett problem enbart för personen som i fråga upplever känslan, utan även för den eller de personer svartsjukan är riktad mot och därmed drabbar samt involverar.
Ömsesidigt förtroende är en grundpelare i alla relationer, men svartsjuka behöver inte alls ha att göra med ett bristande förtroende för din vän eller din partner. Det kan tvärt om handla om ett bristande förtroende gentemot dig själv. Till exempel; Skulle du själv kunna vara otrogen mot din partner? Då är det möjligt att du föreställer dig din partner ha samma känsla eller värdering.
Självklart kan avsaknaden av förtroende för vännen/partnern även bero på, som innan sagt, låg självkänsla/självförtroende.
Vad kan du göra åt din svartsjuka?
Det första steget är att inse vikten av dina egna känslor, samt vad de beror på. Att skylla dina känslor och ett eventuellt beteende på en vän eller en partner fungerar helt enkelt inte.
Börja därefter arbeta med problemet som frambringat svartsjukan.
Lider du exempelvis av dålig självkänsla och/eller dåligt självförtroende, så börja i den änden genom att vara kompetent. Är du kompetent kommer du på automatik stärka din självkänsla/självförtroende.
Fundera på vad du är bra på, vad du blir glad av att göra och vad som får dig att känna dig stark. Genomför det du tänker på.
Du kan även vara kompetent genom att vara modig. Genomför någonting som skrämmer dig eller som du upplever vara en svårighet för dig. Lägg ribban på en låg nivå, och upplev känslan av att ha lyckats efter genomförandet. Se det som en utmaning och beröm dig själv! Det kommer garanterat att stärka dig.
För många kan även de klassiska knepen med affirmationer hjälpa en låg självkänsla/självförtroende betydligt.
Var även noggrann med att inte be din partner eller din vän om för mycket bekräftelse. Visst kan det vara nyttigt att tala ut om sina känslor och problem, men kom ihåg att detta inte är någonting som varken vänner eller partners ska ta ansvar för. Denna bekräftelse ska du istället kunna ge till dig själv. Andras bekräftelse kommer förmodligen inte att stärka dig nämnvärt, det kan istället sannolikt bli ett beroende för dig.
Om problemen beror på din känsla/uppfattning av äganderätt, så vänd på steken. Hur glad blir du själv om någon försöker styra dig och anser sig själv vara din rättmätige ägare?
Kom ihåg; Man äger aldrig någon, man förtjänar dem.
Gläds åt personen eller personerna du älskar, de finns som en bonus i ditt liv. Ta ingen för givet, vårda din relation till dem istället och upplev glädjen de för med sig.
Ett exempel på när både äganderätt och låg självkänsla kan bli sammansvetsade är svartsjukan på en partners eventuellt tidigare relationer, som bildar en slags retroaktiv svartsjuka.
Här är det av vikt att inse att personen man har ett förhållande med, faktiskt har valt dig som partner.
Det måste även till en acceptans för partnerns liv innan denne träffade just dig.
Ibland kan man faktiskt även känna en glädje över att partnern fått vara tillfreds och lycklig även innan han mötte dig. Försök till att börja med uppleva denna tanke inne i huvudet. Tankar och känslor påverkar nämligen varandra.
Du kan även vända på svartsjukesteken genom att mentalt tacka din partners före detta, eftersom det var han eller hon som lärde och utvecklade din partner till det han är och kan idag.
[Ja, även på det sexuella planet.]
Är svartsjuka någon gång positivt?
Vissa människor blir besvikna om vänner eller partners inte uppvisar svartsjuka eller avundsjuka någon gång ibland, eller i vissa fall ofta. Detta handlar om precis samma sak, nämligen brist på självkänsla och självförtroende hos personen som är besviken på avsaknaden av svartsjuka. En person som tänker och/eller känner på det viset är ute efter bekräftelse, ingenting annat. Svartsjuka är inte kärlek.
Och tillsist;
Om svartsjukan visar sig vara grundad på en verklig händelse, så är det ditt ansvar att ta dig ur situationen. Du förtjänar mer än att bli sviken, lurad och sårad. Tillåt dig själv att känna dig svartsjuk då du verkligen har grund för det. Därefter gäller det att inte låta sig själv dra alla människor över samma kam.
Tillbaka till avund!
Är avund någon gång positivt?
Ja, faktiskt. Även om avund är en stark känsla som oftast upplevs som låg och negativ, så bör den absolut inte stå med bland Bibelns sju dödssynder, vilket det gör.
Man brukar skilja på en svart avund och en vit avund. Den svarta avunden handlar om ren missunnsamhet där vi inte vill att en person ska gynnas av sina framgångar. Den vita avunden, däremot, sporrar oss till större insatser och framgång.
En person som vill utnyttja avunden på detta sätt måste vara mycket systematisk och inte tappa fattningen över sina känslor. För att göra detta måste du först acceptera din avundsjuka som en naturlig känsla, något annat är slöseri med tid eftersom det alltid kommer existera människor som har det bättre ställt än vad du själv har. Fråga dig sedan helt ärligt vad personen du är avundsjuk på har fått offra för att nå det han eller hon har. Här kommer du att upptäcka en delvis negativ bismak hos personen du är avundsjuk på. Överväg sedan om du kan och framför allt om du fortfarande vill nå samma resultat. Om svaret är jakande, planera din strävan och låt dig sporras! Tänk på att klappa dig själv på axeln, beröm dig själv och vårda dina starka sidor. Screw the tall poppies syndrome!
Ibland kan känslan av svartsjuka och avund upplevas som mycket plötsliga känslor, och behöver inte alls ha någon grund.
Vad göra?
Försök att distrahera dig själv och föd inte dessa tankar och känslor genom att spinna vidare på dem i en lång tankekedja. Att distrahera sig är ett bra sätt att inte övermannas av ångest och andra obehagliga, starka känslor.
Fysisk aktivitet är ett mycket bra exempel, eftersom motion utlöser endorfiner. Det behöver inte vara något extremsportande; gå till exempel en promenad för att varva ner!
Skriv även en lista på saker som får dig att slappna av och släppa negativa tankar.
Vad har du för intressen? Använd dig av dem.
Vilka vänner är roliga att umgås med? Umgås med dem.
Vad får dig att slappna av både fysiskt och psykiskt? Genomför det.
Leder ditt svartsjuka/avundsjuka beteende till extremer, (fysisk/psykisk terror mot en person eller personlig depression och/eller självmordtankar), är det din skyldighet att söka hjälp för beteendet.
Har ditt beteende även tvångsmässiga inslag så har kognitiv beteendeterapi ett mycket gott behandlingsresultat.
Vissa hävdar även att SSRI-preparat kan hjälpa. Jag är ingen psykoterapeut eller läkare, men hävdar ändå att i ett första läge först och främst använda sig av färdigheter och konkreta uppgifter med hjälp av en terapeut. En låg självkänsla går inte bota genom medicinering.
Finns ingen annan utväg; använd ett läkemedel utöver din färdighetsträning.
Utvägar finns inom det mesta!
Har du en partner eller en vän som är svartsjuk/avundsjuk?
Visa inte agg mot personen i fråga, det hjälper ingen.
Uppmana personen att jobba med sitt beteende på ovand beskrivna vis.
Och som avslut;
Den självmedvetne uppnår alltid mer än den som är försagd!
Sagt om svartsjuka:
"Svartsjukan föds alltid samtidigt
med kärleken, men den dör inte
alltid samtidigt med den".
La Rochefoucauld
Sagt om avund:
"Avundas aldrig någon hans sken av lycka. Du känner inte hans hemliga sorger."
Francis BaconHuvudsakliga källor:
* Ord och erfarenhet från kloka människor
* Egen tankeverksamhet och erfarenhet
* Viss media
bra skrivet!
Tack sötMandy! :D
Tack!