Dag 04 – Vad bjuder jag på för mat?
Jag är absolut ingen sjärnkock, (kan inte ens koka ris enligt Jeppsen), men min alldagliga meny anses tydligen exotisk av många och därför kan det faktiskt vara lite roligt att bjuda på något enkelt ibland.
Skickar iväg ett par recept nedan:
Thaigryta med kyckling och grön curry -2 personer
400 gram kycklingfilé, alt. qournbitar för den som betvivlar kycklingindustrins moral
1-2 röd chili
Ett knippe färsk, grön sparris
En burk minimajs, (ungefär 400 gram)
En burk (400 ml) kokosmjölk
En påse räkchips
Grön curry
Ev. vitt ris
En väldigt lättlagad och snabb rätt!
Hacka kycklingfileerna till önskvärd storlek, släng ner dem i en upphettad gryta och stek dem med lite kycklingkrydda och matolja. Hacka upp sparrisen, kasta ner skiten i grytan tillsammans med kycklingen och låt dem stekas lätt i matfettet. Hacka chili till små bitar och dumpa det i grytan ihop med det andra. Krydda hela tjolavippen med mycket grön curry (det ska vara starkt!), häv i kokosmjölken och minimajsen. Låt det hela bli varmt.
Servera med räkchips som tilltugg och eventuellt vitt, kokat ris om du är känslig för stark mat eller vill ha måltiden lite extra matig.
Passande dryck till maträtten: Shingaöl (thailänskt öl, finns alltid på Systemet)
Räk och chilligryta -2 personer
250 g skalade räkor
1-2 röd chili
1 burk krossade tomater
1 1/2 dl grädde
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 1/2 cm färsk, finhackad ingefära
1 tsk malen spiskummin
1 knippe färsk koriander
Röd curry
Ev. lite gräddfil
Även denna rätt är väldigt lättlagad och klar på ett kick!
Så; skiva löken, vitlöken, ingefäran och chillin. Släng ner alltsammans i en upphettad gryta tillsammans med en skvätt matfett. Tillsätt sedan spiskummin och röd curry efter tycke och smak. Häv sedan i krossade tomater och ca. 1 1/2 dl. vatten. Tillsätt sedan grädden och koriandern. Sist men inte minst slänger du i räkorna och därefter är det bara att hugga in på maten. Kan faktiskt vara gott med en klick gräddfil på grytan som neutraliserar lite också.
Passande dryck till maten: Det vita vinet "Tim Adams Riesling"
Sushi -2 personer
1, 25 dl. sushiris
Nori-ark
Risvinäger
Japansk soja
Wasabipasta
Strösocker
Fyllning efter smak; exempelvis lax, lobstersticks, räkor, morötter, gurka, avocado... Denna rätt innebär inte alltid rå fisk, du kan fylla dina sushi med enbart grönsaker om du känner för det.
När det gäller sushi är det risets tillagning som tar lite tid och att göra en vacker sushirätt kräver ibland sin tid av övning. Men denna version av sushi är lätt att rulla och låt dig inte avskräckas av rädslan att inte hitta ingredienserna, de finns på Asiatiska hyllan i matvaruhandeln. Så sätt igång bara!
Koka upp riset och låt det sjuda i 4-5 minuter. Värm upp 2 cl. risvinäger tillsammans med 2 cl. strösocker, det ska smälta samman men absolut inte koka. Häll risvinäger och sockerblandningen över riset, rör om försiktigt. Härefter finns det tusen varianter på hur riset ska och bör svalna, samt hur länge det bör svalna, vilken typ av material skålen riset svalnar i ska vara, etc. Men skit i det! Låt rishevetet svalna i rumstemperatur bara så att det blir kallt, detta kan ta sin lilla tid.
När riset har svalnat, lägg ett nori-blad på en bambumatta (och har du ingen bambumatta kan du använda en ren handduk eller ett smörpapper). Klappa ut ris i ett ungefär 1 cm. tjock lager över nori-bladet, men skippa under och överkanten med ca. 1 centimeter. Detta ska nämligen användas för att senare "limma ihop" nori-bladet till en rulle.
Lägg sedan din valda fyllning horisontellt mitt på nori-bladet ovandpå riset. Blötlägg sedan med fingrarna de sidor du lämnat fria från ris med lite vatten. Därefter tar du bambumattan/handduken/smörpappret till hjälp och rullar ihop nori-bladet hårt från nederkanten och uppåt. På så sätt kommer riset att omsluta de övriga ingredienserna, som hamnar på mitten, och nori-bladen klibbar ihop med hjälp av de fuktade kanterna.
Därefter tar du en vass kniv, (jag brukar slå på stort med köttkniven), och skär upp rullen i munsbitar. Lägg upp på fat och servera med japansk soja att doppa sushin i, samt wasabipasta (obs -jävligt starkt) som man smaksätter sojan med. Sushi kan ätas både med händerna eller med pinnar, men snälla ni, skippa detdär med kniv och gaffel.
Passande dryck till maten: Traditionellt dricker man kallt, grönt té till sushi
Halloumi på grönsallad -2 personer
Ett paket halloumi-ost, (ca. 250 gram)
Bladspenat
1-2 tomater
1-2 avocado
1 lime
Lite pinjenötter
Olivolja
Vinäger
Örtsalt
Min populära sallad och dessutom halloumi, kan inte bli fel! Även detta är en lättlagad rätt.
Halloumi är en ost från Cypern som både går att grilla och steka, hittas oftast i samma hylla som fetaost i matvaruhandeln. Skiva bara upp Halloumin i ca. 4 bitar och stek bägge sidor av osten på låg värme. Skölj bladspenaten, lägg på tallrik. Skär upp tomat och avocado i önsvärda bitar och placera ovanpå bladspenaten. Blanda önskvärd mängd olivolja, vinäger och ös för hellskotta i massor med örtsalt i blandningen, det är ju så gott! Ös sedan hela tjolavippen över salladen. Lägg den färdigstekta halloumin på toppen av salladsberget, vrid över lite limesaft och strö på lite pinjenötter. Ät.
Passar inte min smak av sallad så kan man för all del göra sin egen mix. Varför inte lite smörstekt sparris, blomkål, ärtor, oliver, squash, soltorkad tomat, eller annat gott till halloumin.
Passande dryck till maten: Vanligt, kallt mineralvatten brukar vara fräscht och gott till halloumisallad